Gallerix inspirationsblogg

Få tips och inspiration och i vår inspirationsblogg!

 

Trend: Rosa nyanser

En stor färgtrend den här säsongen är rosa. Gärna pastellrosa, gammelrosa och bubbelgumsrosa (tänk Hubba Bubba original). Antingen kan du matcha olika eller samma nyanser av rosa med varandra för en monokrom look, eller varför inte satsa på någon av dessa trendiga färgkombinationer:

 


Bildkälla: Gallerix & Pinterest

ROSA + GRÖNT

Tillsammans med ljust rosa nyanser gör sig grönt riktigt bra! Rosa och grönt är en riktigt trendig färgkombination som ger en harmonisk kontrast och ett lugnt intryck. Måla rummet i puderrosa och inred med stora gröna växter och möbler, eller om du hellre vill anamma trenden lite mer subtilt kan du skapa en snygg installation med en rosa hylla eller möbel och placera små växter och sticklingar ovanpå. Eller varför inte inreda väggarna med posters i rosa och grönt? Ovan syns våra motiv "Monstera Leafs #1" och "Pink Wall".

 

 


Bildkälla: Gallerix & Pinterest

ROSA + SVART OCH VITT

Om du inte vill kombinera rosa med en annan färgstark kulör är svart och vitt två minst lika bra alternativ. Svarta detaljer mot ett rosa rum skapar en lyxig look och dessutom ger det en lite mer kontrastrik och edgy finish. Rosa tillsammans med vitt ger en mjuk känsla till rummet. Allra snyggast blir det kanske om du kombinerar alla tre tillsammans. Passar perfekt för den som gillar att inreda med svart och vitt men som vill testa att addera lite färg och skapa ett intressant och personligt hem. Vill du inte riktigt gå all in kan du alltid välja en poster i rosa och svart och placera på en vit vägg! Ovan syns vår poster "Banana Pop" av Lemon-Apes.

 

 


Bildkälla: Gallerix & Pinterest

ROSA + RÖTT

Rosa och rött är en färgkombination som enligt många och kanske också "enligt regeln" skär sig, men det behöver faktiskt inte vara på ett dåligt sätt. Ibland kan en förbjuden kontrast skapa något väldigt intressant och iögonfallande. Faktum är att dessa två kulörer kan bära upp och ta fram det bästa hos varandra. En flickig rosa vägg blir mer androgyn och mogen tillsammans med röda detaljer och på samma sätt blir den krafigt röda färgen aningen mildare ihop med en mjuk rosa färg. Orange är också en kulör som passar ihop med rosa och rött och fungerar på samma sätt. Ett tips är att välja rosa som huvudkulör och låta rött och orange utgöra detaljerna, eftersom detta ger ett mer behagligt intryck (rött signalerar fara och kan göra oss stressade). Om du inte vill göra om ett helt rum kan du alltid pynta väggen med en fin poster eller tavla i rosa och rött. Ovan syns en fotokonst-poster av Inge Schuster som du hittar här.

 

Publicerat 2018-04-18 11:53:28

 

 

 

Komet - den perfekta ramen i barnrummet

Komet - den perfekta ramen i barnrummet

Vi har ett brett utbud av ramprofiler hos oss och en uppstickare beträffande pris och material är ramen Komet. Komet är en träram med en markant profil, och eftersom den är tillverkad med högkvalitativt akrylglas är den mycket lättare till vikten, vilket gör den enklare att hänga och bära, och dessutom är glaset okrossbart vilket gör att den passar utmärkt i barnrummet.

Varför inte låta barnen själva välja posters till sina rum? Vi har massor av fina barnposters från bl.a. Millis Sarri, Katarina Vintrafors, Anna Grundberg, Little Bernard m.fl.

En tavelvägg i matchande färger är också ett fint sätt att piffa till barnrummet och göra det personligt. Med ramen Komet behöver du inte oroa dig för att glaset ska gå sönder under vilda lekar, och dessutom är det ett extra prisvärt alternativ - perfekt om du behöver köpa flera ramar till en tavelvägg. Här är några av våra favoritmotiv som passar fint tillsammans:

Motiv ovan: Måne av Little BernardHjortkompis och Kompis av Anna Grundberg, Wild heart av Katarina VintraforsDolphium av Peytil

Komet är tillverkad i Sverige och finns i olika storlekar från 15x21 till 70x100 och kommer i vitt och svart. Ramlistens bredd är 21 mm och ramlistens djup är 15 mm.

 

Publicerat 2018-04-10 13:24:27

 

 

 

Gallerix ordlista

Det är inte helt lätt att hålla koll på alla termer inom ram och bild. För att göra det lite enklare har vi gjort en liten ordlista som reder ut vanligt och mindre vanligt förekommande ord.


Akryltavla: Motiv som trycks på baksidan av ett akrylglas vilket ger tavlan en högblank finish.

Aluminiumtavla: Motiv som trycks direkt på en aluminiumskiva. 

ArtGlass: Reflexfritt, reptåligt glas med UV-skydd. Högt ljusgenomsläpp vilket framhäver bilden och gör glaset nästan osynligt.

Canvas: Även kallat "konstnärsduk" är en duk av bomullspolyester. När man printar på canvas får man en matt yta med struktur som känns levande.

Float glass: Ett glas som vid produktion får flyta på en bädd av smält tenn. Detta ger en väldigt plan yta vilket bidrar till bättre ljusinsläpp och jämnare reflektion.

Foamboard: Kartongskiva som ibland läggs bakom tunna motiv som t.ex. affischer.

Förenade mått: Talar om hur stor yta en bild har genom att räkna bredd + höjd i cm. Exempel: 50x70cm = 120.

Fotopapper: Halvblankt papper som ger bra färgåtergivning och är idealiskt för fotografier.

Isolerark: Separerar och skyddar konstverket från materialet runtomkring.

Kapa: se. foamboard

Kilram: Även kallas spännram. Används för att spänna upp motiv på duk, som t.ex canvas.

Pannå: se. kapa

Passepartout: En ram i tjockt pressat papper som sitter mellan motiv och glas för att skapa en snygg inramning och skydda motivet.

Plexiglas: Ett okrossbart och lättare alternativ till vanligt glas. Gjort av akrylplast men har samma utseende som ett riktigt glas.

Poster: Motiv som printas på matt tjockt papper av hög kvalitet.

Posterlist: En list som fästs på postern och fungerar som ett alternativ till en ram.

Premium poster: Motiv som printas på blankt fotopapper av hög kvalitet.

Stadur: En lättviktsskiva som är perfekt när upphängningen kräver låg vikt.

Standardram: Ramar i vanligt förekommande storlekar.

Syrafritt: Papper eller kartong av hög kvalitét som bryts ned väldigt sakta.

Washitejp: Dekorativ tejp av washi papper som används för att sätta upp t.ex. posters på väggen utan att lämna märken efter sig.

 

Publicerat 2018-03-22 15:37:24

 

 

 

Så ger du din tavla ett långt liv

Så ger du din tavla ett långt liv

Om du är lite extra noga med hur du tar hand om och ramar in din poster, fotografi, litografi eller originalmålning så kan du räkna med en långlivad tavla att njuta av hela livet! Därför är det alltid värt att lägga lite extra pengar på ram och material - särskilt om det är en bild som du är rädd om.

Så sköter du om din tavla:
- En tavla är känslig för värme så undvik att hänga den precis ovanför ett element.
- Försök att inte hänga tavlan där solen lyser som starkast i ditt hem eftersom den kan blekas.
- Skydda tavlan mot fuktiga miljöer - som t.ex. i en sommarstuga eller en källare.
- Undvik för stora temperaturväxlingar (ytterdörren i vintertid exempelvis).

Så rengör du din tavla:

- Rengör glaset på utsidan med fönsterputs och en anpassad putsduk

Så ramar du in din tavla:
- Välj ett bra glas som är reptåligt (billigare plexi- och akrylglas är t.ex. mycket känsligare än riktigt glas).
- Placera en syrafri passepartout bakom glaset så att motivet inte kommer i direktkontakt med själva glaset.
- Fäst bilden på passepartouten med hjälp av en syrafri tejp. Placera tejpen längs med den övre kanten.
- För att ge extra skydd kan man placera ett isoleringsark bakom passepartouten.
- Innan tavlan "stängs" - placera ett tjockare papper längst bak som håller allt på plats.

 

 

 

 

Publicerat 2018-03-22 15:31:21

 

 

 

Inspirerande tavelväggar

En snygg tavelvägg kan verkligen lyfta ett rum och skapa en personlig och hemtrevlig känsla. Här har vi samlat några varianter på tavelväggar som vi tycker är riktigt snygga! 

Tavelvägg med kvadratiska tavlor
Bildkälla: via. Pinterest

Kvadratiska tavlor med matchande motiv

När man skapar en tavelvägg med kvadratiska ramar och väljer en sammanhållen serie med motiv får man en väldigt snygg och grafisk känsla i hemmet. Det ger ett medvetet, trendigt intryck och passar dessutom utmärkt för den som gillar ordning och reda på väggen.

Tavelvägg på tavellister

Bildkälla: Stylizimo

Flexibel tavelvägg och bokhylla med inmålade tavellister

Ett perfekt alternativ om man enkelt vill kunna ändra motiv i sin tavelvägg, eller om man har fina böcker som förtjänar lite extra synlighet. Snyggast tycker vi att det blir när man kombinerar både böcker och tavlor, som på bilderna ovan, och dessutom målar tavellisterna i samma färg som väggen för ett enhetligt och snyggt intryck! Ett enkelt sätt att sätta en lyxig och trendig prägel på rummet.

Tavelvägg med vita ramar

Bildkälla: Trendenser / Pinterest

Ljust och fräscht med vita ramar

En tavelvägg med svarta ramar, mörka motiv eller mycket färg kan ibland kännas lite tungt - inte minst i ett rum som t.ex. inte har så mycket naturligt ljusinsläpp. Eller så kanske man tillhör en av många som föredrar ljus inredning och ljusa väggar. Då är en tavelvägg med vita ramar och ljusa enkla motiv ett bra val, eftersom det ger en snygg vägg utan att det blir för mörkt och tungt.

 

För mer inspiration på tavelväggar - spana in vår anslagstavla "inspirerande tavelväggar" på Pinterest HÄR.

 

Publicerat 2018-03-15 19:13:00

 

 

 

Varför ska du välja Gallerix?

 

Stort sortiment av wall art, posters och fotokonst

Gallerix har ett stort sortiment med tavlor för dina väggar. Vi har trendiga posters och modern fotokonst från skandinaviska designers.

Mer än 40 års erfarenhet av ramar och inramning

Gallerix Ramverkstad har funnits sedan 1974. Våra rammakare har stor kompentens och lång erfarenhet av alla typer av inramningar.

Stort utbud av högkvalitativa standardramar

Vårt fokus är kvaltet och hållbarhet. Alla våra träramar är gjorda av riktigt trä och tillverkas i Sverige. Vi jobbar med syrafria material för inramningar.

Specialister på personligt print av dina bilder

Vi kan printa dina bilder som personliga tavlor i en mängd olika material och storlekar. Ladda upp din bild och skapa din egen tavla.